CHRONISCH VERMOEIDHEIDSYNDROOM
FIBROMYALGIE

CVS

 

Voor welke klachten?

 

Het Chronisch vermoeidheidsyndroom is een problematiek die zeer moeilijk te diagnosticeren is. Men heeft bepaalde criteria opgesteld om CVS vast te stellen. Een patiënt die lijdt aan chronisch vermoeidheidsyndroom kan volgende symptomen ervaren:

 

  • Onverklaarde aahoudende of terugkerende fysieke of geestelijke vermoeidheid, die het activiteitenniveau verlaagt.

  • Malaise of vermoeidheid na een inspanning

  • Slaapstoornissen

  • Pijn, spierpijn is vaak prominent aanwezig.

  • Neurologische/ Cognitieve klachten zoals verminderde concentratie, verwardheid, desoriëntatie, …

  • Daarnaast zijn er ook nog andere symptomen die te maken het met enerzijds het autonome zenuwstelsel (misselijkheid, prikkelbare darm, duizeligheid, bleke huid, verstoorde blaasfunctie,…). Anderzijds zijn er ook neuro-endorcriene symptomen (Koude ledematen, slecht tegen hitte en koude kunnen, gewichtsverandering, periodiek hevig zweten,…)

  • Deze klachten moeten minstens 6 maanden aanwezig zijn.

 

De diagnose van CVS wordt gesteld als je voldoet aan enkele specifieke criteria die de specialist hanteert. Hiervoor is een grondig onderzoek nodig.

 

FIBROMYALGIE

 

Voor welke klachten?

 

Fibromyalgie manifesteert zich in het bewegingsapparaat (spieren en pezen)/. Kenmerkend aan fibromyalgie is dat het een chronische, verspreide pijnen en spierstijfheid over het volledige lichaam. Typisch aan fibromyalgie is een verhoogde drukgevoeligheid op bepaalde specifieke punten. Deze ‘tender’ points worden soms toegeschreven aan verhoogde spanning in de spieren en/of pezen.  Daarnaast kampen patiënten met fibromyalgie ook vaak met algemene vermoeidheid, chronische hoofdpijn, slaapstoornissen en ochtendstijfheid, darmproblematiek, angst, chronische stress. Ook kan er een verhoogde gevoeligheid zijn voor warmte- en temperatuursveranderingen.

 

Hoe gaan wij te werk?

 

CVS en fibromyalgie zijn een veel voorkomende problematieken in onze praktijk. We werken met een combinatie van manuele therapie en een individueel aangepast oefenprogramma zodat de fysieke buffer van de patiënt wordt opgebouwd. Hierdoor kan de patiënt geleidelijk ook beter functioneren in zijn dagelijks leven.